Nyírmada az Északkelet-Nyírségben, Nyíregyházától mintegy 45 km távolságra található település. Jól megközelíthető a 41-es úton, területét átszeli a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonal. A város vasútállomással rendelkezik, de az autóbusz járatok is menetrendszerűek.

A település éghajlata mérsékelten meleg, az évi napsütéses órák száma 1.950. Talaja kovárványos barna erdőtalaj, humuszos homok és barnaföld.

Nyírmada jelenlegi lélekszáma 4.983 fő. A településen 2 háziorvos, 1 fogorvos, védőnői szolgálat, valamint 43 férőhelyes idősek otthona és 40 férőhelyes idősek klubja áll a lakosság rendelkezésére. A gyógyszerek beszerzése a helyi gyógyszertárban biztosított.

A napköziotthonos óvoda 270 férőhelye maximálisan ki van használva, az általános iskolában 640 diák tanul. A nevelőtestület az iskolában 58 fős, az óvodában 19 fős. Művelődési lehetőséget biztosít a könyvtár, több mint 20.000 kötettel.

A postai ügyintézés helyben bonyolítható, a pénzintézeti szolgáltatások a helyi takarékszövetkezetnél és a kihelyezett OTP terminálnál igénybe vehetőek. A város 1.573 lakóingatlannal rendelkezik. A település teljes lefedettségű Internet és telefonhálózattal rendelkezik.A vezetékes ivóvíz kiépítettség 100%-os, a vezetékes gázzal ellátott lakások aránya 75%. A belterületi utak több mint 96%-a burkolt. A 2002. évben a településen 100%-os mértékben kiépült a szennyvízcsatorna hálózat. A szennyvíztisztítás a mai környezetvédelmi előírásoknak megfelelő technológiával történik. A településen szervezett a szemétszállítás.

Az önkormányzat éves költségvetése meghaladja az 1.400 millió forintot, amelyből a helyi adóbevételek aránya 5%. A munkaképes korú lakosságból közel 621 fő állástalan, akiknek több mint 60%-a férfi.

A településen római és görög katolikus, valamint református egyházközösségek működnek.

2009. július 1-jén városi rangot kapott a település.